Monday, October 29, 2012

Masa fleksibel-tips wahm, sahm, soho

Teks: Masayu Ahmad


Ada banyak beza antara wahm, sahm, soho, tetapi ada banyak persamaan juga iaitu dari segi pengurusan masa. Ada masa kita boleh bergelar wahm, bertukar sahm, aktif bersoho. Maksudnya tiga topi ini kenalpasti dan sesuaikan penggunaan masa dan jadual kerja.

Wahm
Memang sudah difahami statusnya boleh bekerja dari rumah, tetapi tidak semestinya tidak boleh bekerja diluar rumah.

Jangan terikat apabila bergelar wahm,kita akan menyandang dan mahu gelaran itu sampai bila-bila. Jadikan ia fleksibel berdasarkan perkembangan bisnes atau kerja  kita dari masa ke semasa.


Usahawan sepenuh masa

Apabila kita sudah ada peningkatan dalam pengurusan bisnes dari rumah atau pun bisnes sudah pun makin berkembang, ada yang akan berhijrah dari kedai online ke kedai fizikal. Ada juga dari kedai fizikal ke kedai online. Tetapi matlamat yang sama masih boleh bekerja di mana-mana sahaja, dan kebebasan sebenar masih 
boleh urus dan ada pejabat dari rumah.

Ubah kebiasaan

1.      Jangan terkongkong dengan gelaran ‘wahm’ apabila mahu mengembangkan bisnes sedia ada.  Kadangkala wahm juga perlu keluar rumah untuk mendapatkan idea baru, urusniaga baru, pelanggan baru dan sebagainya.

2.      Boleh juga mempunyai beberapa ‘port’ atau pejabat, saya sendiri mempunyai tiga tempat khusus untuk bekerja, satu di rumah, satu lagi di port ‘B’ dan satu lagi di ‘C’. Lokasi ini berbeza untuk urusan penulisan atau bisnes. Jadi jangan terikat, ubahsuai dan kenalpasti mengikut keperluan.

3.      Ubahsuai juga masa untuk kerja dan rehat. Biasanya hari minggu sangat penting bersama anak-anak. Pada masa ini juga perlu member perhatian yang banyak kepada kerja urusan rumah tangga. Jadi alih semula hari cuti, contohnya Jumaat, jadi Sabtu dan Ahad bekerja seperti biasa, iaitu urusan rumah tangga dan keluarga. Maka jadikan Isnin sebagai cuti untuk melepaskan lelah. Jadi jangan terikat dengan kebiasaaan ubah kebiasaan ini mengikut keperluan.

Bagi yang baru mahu memulakan usaha bergelar wahm, buku wajib baca Jana RM Dari Rumah, langkah demi langkah asas sebelum bermula, beli di karangkraf mall, kerana dengan saya stok sudah habis

Harga promosi sekarang RM12.75 sahaja

atau bacaan ini


Apa yang terkandung di dalam ebook ini ialah :-

  • Bab 1: Pendahuluan & Konsep 
    Merupakan bahagian pendahuluan dan mengandungi pandangan dari wanita-wanita yang telah menjalankan perniagaan dan juga pekerjaan dari rumah. Juga turut menyentuh konsep=konsep bekerja di rumah serta jenis-jenis sumber kewangan apabila bekerja di rumah.
  • Bab 2: Masalah Mencentus Motivasi 
    Sedikit pencetus motivasi, iaitu, kisah benar dan pengalaman saya sendiri yang membuatkan saya berkobar-kobar untuk bertukar status dari pekerja di pejabat kepada suri rumah yang bekerja di rumah.
  • Bab 3: Matlamat Bekerja Di Rumah 
    Antara matlamat-matlamat yang boleh anda gunakan untuk memacu semangat anda bekerja di rumah.
  • Bab 4: Mengapa Anda Perlu Bekerja di Rumah
    6 sebab kukuh mengapa anda perlu bertindak sekarang dan mula bekerja dari rumah.
  • Bab 5: Mengapa Gagal Untuk Sukses Bekerja Di Rumah 
    10 sebab mengapa ramai yang gagal untuk bekerja dari rumah. Kenalpasti faktor ini dan elakkan ia dari berlaku pada diri anda.
  • Bab 6: Panduan Persediaan Sebelum Bekerja Di Rumah 
    9 persedian yang perlu anda ketahui sebelum anda memutuskan untuk berhenti kerja di pejabat dan mula bekerja di rumah.
  • Bab 7: Pelan Perancangan dan Bertindak 
    Contoh pelan perancangan dan bertindak untuk anda bekerja dari rumah.
  • Bab 8: Rahsia Kejayaan & Motivasi 
    13 Rahsia kejayaan untuk bekerja dari rumah.
  • Bab 9: Mencari Idea Bekerja Di Rumah 
    7 faktor yang perlu dipertimbangkan apabila mencari idea bekerja di rumah

Sunday, October 28, 2012

Bekerja dari rumah tanpa pembantu rumah-Tips wahm, sahm, soho


Teks : Masayu Ahmad

Kalau dengar super mak, super mama, atau super bibik, mana satu pilihan kalian. Hihi, tentulah semua cakap sudah biasa jadi super mak. Buka sahaja mata dah jadi super mak. Memandangkan ramai wanita kita adalah bekerja, tidak kira di rumah atau luar rumah, mahu atau tidak perlu juga jadi 'super'.

Berdasarkan pengalaman sendiri, ketika anak masuk tiga saya mula mengambil pembantu rumah, yang pertama Indonesia, ke dua Malaysia dan paling yang tahan lama Thailand. Akan tetapi dengan pelbagai warna warni kehidupan yang saya lalui bersama pembantu tersebut, selepas anak ke empat, saya tidak lagi menggunakan khidmat pembantu rumah.

Sementelah lagi selepas itu saya pula bergelar wah, sahm, soho. Apo ko namo pulak wahm, sahm, soho ni, jadi kalian cari sendiri.

Banyak penglaman manis, tunggang langggang, terbang, super tak super kalau tak ada pembantu rumah. Tetapi yang penting sekali bagaiman kita suami isteri bertoleransi.  Ada kejadian saya keluar untuk seminar 2 hari 1 malam. Ini paling lama saya tinggallah, saya boleh membayangkan keadaan di rumah macam mana, kerana semuanya seorang lelaki dewasa bersama tiga kanak-kanak riang. Ha,ha, boleh tak bayangkan selepas saya kembali ke rumah keadaan rumah permai dan indah (terbalikkan suasana ini).

Tetapi tak apa, sebab rasa lama tinggalkan walhal satu hari aje pun, kita rindui momen-momen bersama anak-anak dan suami, yang lain belakang kira.

Juga sangta berbeza persepsi, surirumah tradisional seperti mertua dan arwah emak.Juga suami tradisional seperti ayah.


Nah selepas bergelumang semula, tanpa bibik dan bekerja dari rumah, maka selepas kembali berhijrah ke  Kelantan, tu dia ehhh, saya perlu jadi  surirumha tradisional pada pandangan mata ayah dan mertua. Pada masa yang sama berwajah wahm, sahm, soho. Jadi macammana kekdahnya saya perlu bertukar 'super' dalam banyak kejadian.

Ada banyak ketika 'lembik' juga. Tetapi hanya kepada Alllah segala bantuan diminta dan sokongan 200 peratus suami yang tidak berbelah bahagi.

Alhamdulillah sekarang ini masih lagi boleh diurus dengan baik. Namun mertua masih tidak tahu dan saya tidak akan bagi tahu apa itu wahm, sahm, soho.

Jadi kalian yang masih berada di rumah sendiri, cuba pandang ke depan, nikmati dan hargai peluang yang ada. Jadikan hari-hari adalah hari kasih sayang.

Urus stress dengan super gembira

1. Rai diri sendiri dengan mengatakan pilihan ini adalah terbaik untuk diri kita. Ada banyak pro dan kontra mempunyai pembantu rumah antaranya kos sara hidup meningkat, tiada privasi dalam rumah, juga kebergantungan kita kepada orang lain.

2. Jadikan urus rumahtangga sebagai tanggungjawab bersama, agihan semula kerjasama dalam bentuk agihan tugasan untuk suami, isteri dan anak-anak.

3. Mula semula sesuaikan diri untuk tidka bergantung kepada orang lain, fokus urusan rumahtangga adalah mudah bukannya remeh temeh dan malas untuk selesaikan rutin sama setiap hari.

4. Jika jemu selang selikan aktiviti. Sentiasa susun jadual atau urusan rumahtangga mengikut kesukaan. Jika mahu tetapkan rutin yang sama terpulang kepada suri. Contohnya saya tidah meletakkan rutin menjemur kain pada awal pagi. Kadang-kadang jam tujuh pagi dan kadang-kadang pula jam 10 pagi.

5. Bagi suri yang bekerja dari rumah, rancang aktiviti kerja atau bisnes dan sesuaikan pula dengan keperluan rumah tangga. Contohnya seperti saya awal pagi adalah untuk menulis dan jam 10 hingga 4 untuk bisnes. Jam 4 dan ke atas untuk rumah tangga dan anak-anak. Sesuaikan aktiviti kerana bekerja atau bisnes dari rumah adalah fleksibel.


Ini buku pertama saya


Beli di sini


Ini pula ebook pertama masih berkisar panduan bekerja dari rumah khusus untuk wanita, lelaki pun boleh baca, boleh beli di sini www.janawangdirumah.com.




Ini pula pilihan pakej mula bisnes atau buku-buku yang sesuai jika kalian mahu dan mula merancang bekerja atau bisnes dari rumah

Pakej mula wahm, sahm, soho


Semenanjung: RM77.00+ RM10 pos (Jumlah RM87)
Sabah sarawak RM84 +RM15 (Jumlah RM99)
Bayar di sini: http://www.kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan



Tuesday, October 23, 2012

Memulakan bisnes dari rumah

Teks: Masayu Ahmad


Memulakan bisnes bunyinya agak serius, tetapi memulakan bisnes sambilan dari rumah nampak lebih santai. Anda banyak idea tetapi tidak satu pun yang benar-benar membuatkan anda mahu serius.

Satu rumah satu produk

Saya hanya ingin mengambil contoh terdekat di persekitaran saya sahaja. Sejak berpindah ke sini 3 tahun yang sudah, keakraban kejiranan di sini tidak dapat saya nafikan. Semenjak saya aktif pula dengan pasukan aerobik taman, maka hubungan makin mesra dan rapat.

Saya tidak keseorangan berstatus suri rumah, malah ramai juga teman-teman lain yang sudah bergelar suri rumah terdahulu daripada saya. Mereka tidaklah hanya diam sahaja di rumah, malah aktif pula melakukan pelbagai jualan sampingan walaupun berada di rumah.

Dari jualan tudung hinggalah kepada kuih muih. Antara produk yang ada perfume, kain sutera, karipap frozen, rawatan saraf, produk cosway, produk HPA, jualan langsung dan penjagaan anak-anak. Betapa banyak idea yang boleh kita pilih mengikut minat.

Kebanyakannya melakukan secara sambilan dan ianya salah satu cara untuk mendapatkan wang sampingan dan menggunakan masa lapang sebaiknya.

Satu individu satu produk

Cuba lihat persekitaran anda dan rutin harian. Begitu banyak pilihan idea bisnes yang boleh anda mulakan. Cuba fikirkan apa yang paling anda minat atau hobi yang anda gemar.

Anda gemar sekali membeli dan mengumpul koleksi cadar. Pelbagai corak dan gaya. Daripada cadar juga anda boleh dapatkan idea untuk menjual. Sudah ada juga agensi jualan langsung yang menjual cadar, jadi anda boleh menjadi agen jualan.

Sama ada jual kepada rakan-rakan, jiran tetangga dan luaskan pasaran kepada pengguna lain dengan menjual secara online.

Begitu juga halnya dengan pakaian dewasa, aksesori wanita, pakaian kanak-kanak, kelengkapan ibadah dan pelbagai lagi.

Senaraikan apa jenis idea yang ada dalam perhatian dan tulis senarai tersebut sebelum anda memilih idea mana yang lebih menarik minat anda.


Kajian

Sebelum memulakan produk atau perkhidmatan anda perlu membuat kajian terlebih dahulu. Kajian boleh juga berupa mencuba dahulu secara suka-suka atau sambilan. Dalam kajian tersebut anda boleh mengenal pasti kelemahan dan kebaikan sesuatu produk atau perkhidmatan yang akan anda tawarkan.

Kajian produk dan perkhidmatan membantu anda mengetahui kelemahan dan mampu membuat perancangan yang lebih sistematik.

Contohnya barang yang anda pos kepada kakak anda tidak sampai pada tempoh yang ditetapkan. Dari situ anda boleh menilai dan mencari syarikat penghantaran yang selamat dan sesuai.

Mula bertanyakan mereka yang sudah biasa berjinak dengan penghantaran secara pos. Bertanyakan tip dan idea untuk memberi keyakinan kepada pelanggan sistem jualan anda adalah selamat.

Sumber 

Sumber barangan secara borong adalah salah satu perkara terpenting. Apabila kehabisan stok mudah untuk anda menyediakannya. Tidak boleh bergantung kepada satu sumber sahaja. Anda perlu mencari beberapa sumber untuk memudahkan anda mendapatkan bekalan jika kehabisan stok atau bekalan.

Pelanggan yang cerewet tidak suka mendengar istilah tiada stok. Gantikan ayat yang lebih wajar dengan memberitahu pelanggan, anda akan cuba mencari stok yang dingini dalam tempoh waktu tertentu.

Sekiranya tidak ada dan sememangnya habis, anda boleh mengantikan pilihan alternatif kepada pelanggan. Ini salah satu cara berhemah dan mengikat pelanggan untuk terus kekal menjadi pelanggan. Anda perlu jujur dengan pelanggan mengatakan stok sememangnya sudah habis dan ada pilihan baru yang tidak kurang juga kualiti.

Pelanggan

Siapa pelanggan sasaran, jika anda menjual lampin sudah tentunya ibu-ibu yang mempunyai anak-anak kecil. Jika menjual kain ela dan tudung sudah tentunya wanita bekerjaya atau suri rumah yang mempunyai kuasa wang.

Buku wajib baca bagi yang mahu mula merancang bisnes dari rumah.



Pakej 2 (mula bisnes wahm,sahm,soho)

Semenanjung: RM77.00+ RM10 pos (Jumlah RM87)
Sabah sarawak RM84 +RM15 (Jumlah RM99)
Bayar di sini: http://www.kedaibukuonline.biz/index.php/tempahan

 

Sunday, October 14, 2012

Bisnes online atau konvensional-mana satu pilihan kalbu!

Teks & foto: Masayu Ahmad




Bisnes konvensional

Bisnes ini adalah bines yang diletakkan di mana-mana lokasi, yang boleh dikunjungi oleh pelanggan. Banyak pilihan bisnes konvensional, sama ada di deretan kedai, taman perumahan, pasaraya, kiosk dan pelbagai lagi.


Bisnes online

Bisnes yang boleh dilakukan di mana sahaja, sama ada pemilik bisnes konvensional yang mengunakan dua pendekatan pemasaran iaitu kedai yang boleh dikunjungi pelanggan, juga secara online  yang boleh dijejaki lebih ramai prospek secara maya.

Juga sangat sesuai untuk pemilik soho, yang mahukan kedai secara online sahaja. Sangat penting menggunakan laman web jualan yang menyakinkan untuk menarik pembeli.

Lebih banyak tips dalam buku Jana RM Dari Rumah, dapatkan harga promosi dari Mall Karangkraf RM12.75 sahaja.


Klik di sini untuk membeli  http://mall.karangkraf.com/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=2581

*Kepakaran saya adalah memberi panduan secara online,bagaimana mula bisnes/bekerja dari rumah.

Singgah sini
Kedai Buku Online http://www.facebook.com/KedaiBukuOnlineDotCom
Makanan Sunnah http://www.facebook.com/pages/Gedung-Serbanika-Online/344503088959718

Panduan pilih produk, perkhidmatan untuk biz online- tips wahm,soho

Teks: Masayu Ahmad

Foto: Google

-Internet adalah platform terbaik untuk memulakan bisnes dari rumah, tidak perlu bersemuka dengan pelanggan dan cari sasaran pelanggan seramai yang mungkin.

-Buat kajian terhadap pasaran online- Cari sasaran pelanggan berdasarkan jenis produk. Contohnya pakaian kanak-kanak, sasaran pelanggan sudah tentu wanita,ibu yang mempunyai anak-anak kecil dan kuasa wang.

-Kata kunci produk 'pakaian kanak-kanak' boleh dikembangkan kepada jual produk kreatif seperti hadiah untuk kanak-kanak baru lahir, pakaian musim raya, pakaian mandi, pakaian tidur, pakaian sosial dan banyak lagi. Guna kaedah kata kunci ini dan kembangkan untuk memilih salah satu produk.

-Jadikan 'produk unik' berbanding pesaing. Ramai yang menjual produk barangan kanak-kanak atau pakaian kanak-kanak. Apa yang membandingkan kita dengan pesaing, mungkin dari segi khidmat pelangan, mungkin jenama, urusan penghantaran yang cepat dan banyak lagi. Banyakkan membuat perbandingan dan kajian produk jualan kita dengan pesaiang. Senaraikan, dari situ dapat melihat kelemahan dan kelebihan produk.


Lebih banyak tips dalam buku Jana RM Dari Rumah, dapatkan harga promosi dari Mall Karangkraf RM12.75 sahaja.

Klik di sini untuk membeli  http://mall.karangkraf.com/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=2581

*Kepakaran saya, ada memberi panduan secara online,bagaimana mula bisnes/bekerja dari rumah.

Singgah sini
Kedai Buku Online http://www.facebook.com/KedaiBukuOnlineDotCom
Makanan Sunnah http://www.facebook.com/pages/Gedung-Serbanika-Online/344503088959718

Saturday, October 13, 2012

Apa beza surirumah dan suri bekerja dari rumah?



Salam hujung minggu buat semua suri hebat diluar sana. Tidak kira suri yang bekerja dari rumah atau suri rumah sepenuh masa.

Suri rumah sepenuh masa

Suri rumah sepenuh masa memberi tumpuan utama kepada keluarga semata-mata. Anak-anak, suami dan urusan rumah tangga. Jadi tiga keutamaan ini adalah tugasan yang menjadi keutamaan. Tidak melakukan apa-apa atau sebarang sumbangan kewangan kepada keluarga.

Suri bekerja dari rumah

Suri yang bekerja dari rumah adalah mereka yang menghasilkan pendapatan sama ada bekerja, mengusahakan bisnes, secara sambilan atau sepenuh masa. Peranan suri ini sama sama sibuknya dengan suri yang bekerja di luar rumah. Tugas yang dipikul adalah berganda dan memerlukan pengurusan masa yang baik.

Tanggapan masyarakat terhadap suri rumah

Bagi sesetengah pandangan, merasakan suri rumah adalah mereka yang tidak berpendidikan, terkongkong dan tidak memberi apa-apa sumbangan kepada masyarakat. Dunia hanyalah persekitaran keluarga dan anak-anak sahaja.

Tepis pandangan ini secara positif

Saya sudah mengenali dan menemui ramai suri rumah yang berpendidikan dan meletakkan jawatan sema-mata menumpukan kepada keluarga. Suri rumah kini semakin bijak, terbuka dan mempunyai pandangan yang lebih baik dalam menentukan hala tuju keluarga.

Ubah pandangan

Apabila kita memandang seseorang daripada pakaian yang biasa-biasa, kita tidak boleh memberi gambaran yang tepat. Kadangkala perwatakan bersahaja, tetapi mempunyai ilmu luar biasa. Kadangkala kehebatan pakaian luar biasa, tetapi apabila bercakap dan memberi pandangan, tidak apa-apa yang ada.


Mula langkah sekarang, www.janawangdirumah.com

Friday, October 12, 2012

Berkorban kerjaya demi keluarga-wahm, sahm, soho

Teks: Masayu Ahmad


Sekitar empat tahun lepas, Ogos 2008 saya telah mengambil keputusan untuk berhenti kerja. Ia sudah lama dalam perancangan dan fikiran. Apatah lagi dorongan kuat itu salah satunya adalah kerana Hakim setiap tahun, dan dalam setahun banyak kali berulang alik dan dimasukkan wad.

Hakim adalah sebab utama saya berhenti kerjaya, bertukar haluan untuk bekerja dari rumah. Tidak banyak kumpulan sokongan pada masa tersebut tentang panduan bekerja dari rumah. Yang ada adalah sumber di internet dan juga web dari negara-neraga maju yang sudahpun terkehadapan tentang bekerja dari rumah.

Tidak sekadar itu, ketika hamil anak ke dua saya sudah menetapkan matlamat mahu bekerja dari rumah. Selepas Hakim berterusan masuk wad, keluar masuk, saya sudah bertekad dan tidak menoleh ke belakang.

Ketika usia anak ke tiga enam bulan, saya memegang status wanita bekerja dari rumah. Pun, begitu pandangan dan penerimaan masyarakat pada ketika itu masih belum begitu terbuka tentang status wanita bekerja dari rumah.

Juga atas dorongan diri dan usaha inilah saya memberi dan mengutip banyak info bekerja dari rumah dan mula menulis tentanya di blog dan facebook. Saya mula mempunyai rakan-rakan maya (online) yang juga mempunyai tujuan yang sama, meninggalkan kerjaya dan memulakan kerja atau bisnes dari rumah.
Jadi saya abadikan blog ini, diari wanita bekerja dari rumah http://naufalsayang.blogspot.com/ (Panduan Bekerja Di Rumah, Wahm, Sahm, Soho)

Ia bukan sekadar catatan harian, malah juga saya berkongsi info terkini kepada wanita lain di luar sana yang ingin mencari peluang bekerja dari rumah.

Jadi pengorbanan awal saya, sebagai wanita bekerjaya, bukan sekadar pengorbanan kosong, ia adalah tambah nilai untuk keseimbangan keluarga dan kerjaya. Walau masih di rumah, saya masih punya pendapatan sendiri.

Hikmah daripada pengorbanan

Kerana dugaan anak sakit dan kerapkali ke hospital, hikmahnya saya dapat menyiapkan juga buku Jana RM Dari Rumah terbitan Grup Buku Karangkraf. Kerana ini jugalah impian saya untuk menjadi penulis sepenuh masa telah dapat direalisasikan.

Juga Kedai Buku Online yang telah menjadi idalam juga, telah beroperasi http://www.facebook.com/KedaiBukuOnlineDotCom.

Perkara yang paling membuatkan saya gembira, kerana dapat kembali berhijrah ke kampung tanah kelahiran. Kembali menjaga orang tua dan juga kedua mertua. Harapan saya lebih ramai yang dapat kembali bekerja dari rumah dan ia bukan sekadar berkorban kerjaya, kerana lebih banyak manfaat yang diperolehi jika kita melihat pengorbanan asal adalah titik tolak kepada matlamat yang lebih realistik.

8 sebab seronoknya memegang status wahm,sahm, soho

Teks: Masayu Ahmad,

Apa seronoknya bekerja dari rumah. Saya senaraikan 8 kegembiraan berikut.

1. Saya masih tidak terikat dengan siapa-siapa. Hanya terikat dengan majikan sebenar, yang membenarkan saya dilahirkan di muka bumi. Jadi walau di rumah atau di luar rumah saya masih ada aturan dengan majikan yang sebenar. Tetapi saya tidak terikat dengan manusia yang mengarah itu dan ini. Saya masih boleh melakukan apa sahaja agar tidak melanggar aturan dan sudah ada peraturan buat isteri dan wanita bekerja. Sama ada di dalam rumah mahupun luar rumah. Buat pilihan yang mengembirakan 'Majikan sebenar' bukannya mengembirakan 'manusia'.

2. Saa masih boleh mengawal dan urus masa dengan kadar semasa sibuk, kurang sibuk atau semasa super sibuk. Apabila super sibuk dengan urusan kerja, keluarga, orang tua dan anak-anak, ambil masa untuk fokus bertenang, mula susun rutin dan lakukan dengan hati lapang.

3. Raih pendapatan dengan cara kita mahukan. Berapa banyak peluang yag ada di muka bumi ini untuk mencari rezeki. Malaysia adalah negara yang banyak sumber, cari peluang tersebut ia ada di mana-mana, asalkan kita rajin berusaha dan tidak putus asa. Hanya orang malas sahaja yang mencipta alasan, sama-sama berubah dan tentukan pilihan yang kita mahukan.

4. Bila-bila masa sahaja saya boleh ubahsai soho saya. Ketika rajin menggebu menulis, saya boleh fokus menulis, ketika kanak-kanak riang mahukan perhatian, saya ubahsuai semula mengikut keperluan iaitu saya dan anak-anak masih boleh bersama dalam suasana yang kami sukai.

5. Kita yang tentukan pilihan bukan orang lain. Ketika membuat keputusan berhenti kerja, saya mengikut kata hati dan naluri, sudah tentulah ia adalah hasil usaha selama ini yang mula fokus untuk bekerja dari rumah.

6. Tinggalkan kebiasaan ramai orang. Saya tidak suka kesesakan lalu lintas, kesesakan ketika membeli belah di pasaraya. Saya sukakan suasana yang lengang, dan jalanraya yang tenang. Ubah dan pilih cara ini. Juga seronoknya membawa anak-anak bermain di taman permainan ketika tidak ramai orang.

7. Boleh merasai ketenangan di kampung dan bercuti pada bila-bila masa. Betapa ramai orang yang sangat sukar mendapat cuti ketika anak sakit. Betapa ramai orang hanya tunggu hujung tahun semata-mata mahu bercuti, sedangkan kita boleh pilih dan ubah cara biasa itu. Lakukan perkara-perkara biasa dengan sentuhan luar biasa. Walau bercuti masih boleh membuat kerja atau rutin harian.

8. Pilih yang terbaik untuk kehidupan. Hiduo hanya sekali, jangan rugi dengan melakukan perkara yang meningkatkan tekanan kehidupan. Anak-anak juga membesar sekali sahaja, jadi masanya untuk merai semasa proses mereka membesar.

Salam kasih sayang, sesiapa yang belum lagi membuat persediaan bekerja dari rumah. Boleh mulakan hari ini.

www.janawangdirumah.com

Bagaimana membuat keputusan bekerja dari rumah?

Teks: Masayu Ahmad, pic-google


Puan M
Boleh buat ulasan bagi seseorang yang sakit, terpaksa berhenti
 kerja kerana keadaan kesihatan yang sangat-sangat merosot, tetapi keadaan kewangan adalah tidak stabil, tetapi tidak ada pilihan lain. Macam mana ya?

Dalam kes M di atas saya melihatkan keputusan yang diambil adalah berdasarkan situasi semasa. Ini juga sama dengan keputusan yang telah saya ambil dahulu. Situasinya berbeza, anak yang selalu tidak sihat.
Cumanya selepas itu barulah saya mengali info-info bekerja dari rumah. Dua tahun sebelum berhenti, saya sudah mula membuat persediaan awal, iaitu masih lagi dan akan meneruskan aktiviti menulis.

Situasi M

1. Terpaksa berhenti kerja kerana kesihatan merosot- M perlu mencari peluang menjana pendapatan yang baru dan pada masa yang saya perlu mengambil kira faktor kesihatan. Wang penting dan kesihatan juga sangat-sangat penting. Jadi usahakan sekarang fokus kepada jenis pendapatan yang tidak memberi kesan kepada kesihatan.

2. Kewangan tidak stabil- Umum mengetahui kerja dua orang lebih baik dari hasil seorang. Tetapi, Puan Maya masih ada suami untuk sumber yang pertama.

3.Tidak ada pilihan lain- Sekarang tidak ada pilihan lain, memang secara rasminya M bekerja dari rumah. Cari peluang yang boleh membantu jana pendapatan. Ini tidak mudah dan ia memang memberi cabaran besar kerana faktor kesihatan. Pun, begitu, kembali kepada Allah, diberikan sesuatu ujian dan hikmah yang mungkin kita tidak ketahui. Ujian kesakitan kerana Allah mahu Puan berehat di rumah dan ada lebih masa bersama keluarga.
Punca rezeki juga dari Allah, insya-allah tetapkan hati, rezeki ada di mana-mana. Gali semangat baru dan peluang baru. Mana tahukan rezeki yang akan datang lebih lumayan.

10 sebab boleh kenapa perlu bekerja dari rumah


Teks: Masayu Ahmad



1. Anda sudah ada sumber pendapatan pasif dan aktif secara tetap.

2. Boleh bekerja di bawah tekanan dan bersedia menghadapi apa sahaja risiko.

3. Mendapat sokongan sepenuhnya dari suami atau isteri untuk menghadapi masa di atas di bawah.

4. Mudah dan tajam tindakan apabila mendapat peluang baru.

5. Bijak mengatur strategi untuk kelangsungan bertahan.

6. Boleh dan pandai meletakkan diri pada masa sibuk, tidak sibuk dan super sibuk.

7. Kemahiran, rancang dan rancang semula jenis kerja atau bisnes.

8. Sudah sebati dengan cara kerja sendiri dan tidak perlu bergantung harap kepada orang lain.

9. Tidak ada istilah putus asa.

10. Seronok, apabila berada dalam keadaan sukar mendaki dan terus berusaha, apabila sudah sukses suka berkongsi kejayaan dan pengalaman dengan orang lain.

Thursday, October 11, 2012

10 keseronokan-wahm,sahm,soho

Teks: Masayu Ahmad, Pic-Google

Bagi yang mencari-cari bacaan sesuai untuk memulakan bisnes atau kerja dari rumah, di bawah adalah bacaan asas sebelum bermula. Labur dalam ilmu dan insya-allah idea mencurah-curah datang.

10 keseronokan bergelar wahm, sahm, soho

1. Kita tentukan apa yang kita mahu dan apa matlamat mahu capai 2,3,4,5 tahun dari sekarang.

2. Sema proses anak-anak membesar kita ada bersam meraikannya.

3. Boleh bercuti di mana-mana dan bila-bila masa. Untuk capai tahap di mana-mana perlulah kerja keras dulu kan. Jadi perlu rancang dari sekarang.

4. Anak sakit kita ada, anak gembira kita ada, pendek kata kita ada bila-bila masa anak-anak memerlukan ibu mereka.

5. Kita tidak terikat dengan siapa-siapa, hanya perlu mengikut panduan yang sudah ada dalam quran dan sunnah. Jadi pilihan terbaik ikut apa yang 'majikan' sebenar mahukan.

6. Kita boleh keluar dari kebiasaan yang orang lain semua terlibat sama, kesesakan trafik, hidup dalam tekanan, berpusu-pusu di pasaraya apabila masa gaji, bercuti pada masa orang lain juga cuti (jadi dah tak ada privacy)-pilihan di tangan kita sendiri.

7. Berkerja dari rumah memang indah, lebih indah kita juga maish boleh bekerja di luar rumah pilih mana sahaja lokasi idaman hati.

8. Mengapa masih keliru sedangkan sudah ramai yang sukses, jadi jangan buang masa.

9.Jika gagal pastinya perlu ada persediaan yang rapi, sekarang ini sudah banyak pilihan dan peluang bekerja dari rumah.

10. Baca buku jana rm dari rumah atau ebook ini www.janawangdirumah.com, saya sudah buktikan, jadi kalian juga sudah tentu boleh!